Hvad er fremtiden for erhvervsfremmestøtten?

Til morgenmøde på Nordjyske medier om erhversfremmestøttens fremtid.

Som altid var jeg den eneste borgerlige i lokalet og ihvertfald den eneste som mente at den bedste form for erhvervsfremme er at lade være med at rende i vejen for virksomhederne.

I et forum hovedsagelig bestående af borgmestre og kommunale erhvervsfremmeansatte, kunne man let få opfattelsen af at der intet kan spares eller ændres, for så dør baby helt sikkert. Selv Venstre-borgmestre kan ikke forestille sig andet end den kommunale ramme, og tilsyneladende kan man sagtens være verdensmester i alting på Mors og højt hævet over enhver form for tvivl om egen fuldkommenhed.

Jeg synes at der bør være lokalt organiserede netværk som kan danne rammen for at støtte virksomheder der har behov for at lære af andre og for at facilitere lokalt samarbejde og give det lokale erhvervsliv en stemme overfor myndighederne. Vi har i dag en del professionelle folk som laver kommunal erhversfremme, og de er dygtige nok til også at levere deres ydelser i privat regi. Der er intet argument for at det partout skal foregå for offentlige penge, for virksomhederne er ganske interesserede, og slap de for at betale de mange millioner den kommunale indsats koster over skatten, ville de sagtens have råd til at betale det selv.

Toppen af selvfedmen var dog Aalborgs borgmester, som ikke så nogen som helst grund til at skrue ned for sit kommunale projektmageri. Men det er jo også let når man – trods rollen som regionens vækstby – finder det nødvendigt at opkræve dækningsafgift fra virksomhederne. Alle andre kommuner kan klare sig uden at uddele den slags dummebøder til erhvervslivet, men ikke regionens rigeste kommune. Den er jo så fantastisk erhvervsvenlig at den nu ligger og roder i den nederste halvdel af kommunerne i erhvervsvenlighed.